
Verujem da su mama i sestra spremile pregršt đakonija za današnji dan, tj. za slavu Sv. Nikola ( moja devojačka slava) a pošto ja nisam u mogućnosti da im se pridružim onda ću vas počastiti ovim preukusnim kolačima koji su neobični po jednom sastojku a to je krompir.
Ovaj recept sam želela da isprobam godinama unazad, pa evo konačno mi se ukazala prilika. Sve sastojke sam koristila u posnoj verziji.

Potrebno:
-300 gr krompira (oljuštenog)
-100 gr margarina
-100 gr čokolade
-300 gr mlevenog keksa
-180 gr šećera u prahu (200 u originalu)
-1 kašika kakaa
-2 kašike ruma
I još:
-100 gr čokolade
-2 kašike ulja
Priprema:
- Krompir iseckati na kockice i skuvati (kuvati oko 30minuta)
- Kuvan krompir iscediti i dok je još vreo ispasirati
- Odmah, dok je krompir još vruć, dodati čokoladu izlomljenu na manje komadiće i margarin iseckan na kockice
- Mešati da se čokolada i margarin potpuno otope
- Dodati keks, šećer u prahu, kakao i rum
- Mešati da se sastojci sjedine a zatim smesu sipati u pravougaoni kalup. Debljina smese neka bude 1-1.5 cm
- Staviti u frižider da se stegne
- U međuvremenu čokoladu i ulje otopiti na pari, preliti preko kolača i ostaviti da se čokolada ohladi
- Rezati na štanglice i služiti



Original recept je objavila kuglica na sajtu Coolinarika.