Banana split torta

Ovo je jedna fina i osvezavajuca torta sa ukusom banane i cokolade. Nisam imala neki poseban naziv za ovu tortu, ali posto su me sastojci asocirali na banana split, resila sam da je tako nazovem. Najbolje je pripremiti je dan ranije, a ukus je zaista kremast i socan 🙂

Potrebno:
3x
-3 belanca
-80 gr secera
-80 gr mlevenih badema
-30 gr brasna
-1/2 kasicice praska za pecivo
-30 ml ulja

Cokoladni premaz:
-120 gr cokolade
-50 gr putera
-2 kasike mleka
-2 kasike meda

Fil:
-9 zumanca
-100 gr gustina
-150 gr secera
– 2 vanilin secera
– 1 L mleka
– 250 gr margarina
– 100 gr secera u prahu
i jos:
– 4-5 banane
– iscedjeni sok od jednog limuna
-2 kesice krem slaga

Umutiti belanca sa postepenim dodavanjem secera u cvrst sneg. Dodati mlevene bademe i brasno pomesano sa praskom za pecivo, pa lagano promesati drvenom kasikom. Zatim dodati i ulje. Sipati u pleh koji ste oblozili papirom za pecenje (22×32), pa peci u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C, 12 do 15 minuta. Izvaditi iz rerne, ostaviti da se malo prohladi, pa izvaditi iz pleha i odlepiti papir. Postupak ponoviti i sa preostale dve kore.
Sjediniti cokoladu, puter, med i mleko, pa na tihoj vatri otopiti. Ovom cokoladnom glazurom premazati sve tri kore, pa ostaviti da se cokolada malo stegne. Za to vreme pripremiti fil.

93bf4-p1030881
Od 1 L mleka odvojiti 100 ml pa izmesati sa gustinom. Preostalih 900 ml pomesati sa 150 gr secera i 2 vanilin secera pa staviti da provri. Dobro umutiti zumanca, dok masa ne izbeli, pa sjediniti sa razmucenim gustinom. Zatim ulivati lagano provrelo mleko, mesajuci svo vreme metalnom muckalicom. Sve zajedno ponovo vratiti u dublju posudu u kojoj se kuvalo mleko, pa na tihoj vatri kuvati jos par minuta dok se masa ne stegne kao kada kuvamo puding. Ostaviti da se ohladi, pa ohladjenu smesu sjediniti sa margarinom koji ste prethodno umutili sa secerom u prahu.

Banane iseci na tanke kolutove, pa preliti cedjenim limunovim sokom. Rasporediti polovinu isecenih banana preko prve kore, tj. sloziti ih preko cokoladne glazure, pa pazljivo premazati 1/3 fila, staviti drugu koru, rasporediti preostale banane, pa premazati 2/3 fila, zatim staviti trecu koru, pa je premazati preostalim filom.

Umutiti krem slag prema uputstvu sa kesice, uz dodatak par kasika secera u prahu, pa premazati celu tortu.

Update 10.11.2014
Tortu sam ponovo pravila, ali ovog puta u okruglom kalupu, precnika 26cm. Ispala je prilicno teska i visoka. Da bi ste lakse poredjali banane, posluzite se metalnim kalupom sa stipaljkom prilikom redjanja kora. Na taj nacin cete spreciti da vam banane ispadaju sa strane, nakon sto ih premazete filom. Ukoliko nemate kalup sa stipaljkom, onda redjajte na sledeci nacin:
Stavite prvu koru, premazite je filom, pa rasporedite banane preko fila. Zatim stavite drugu koru i ponovite postupak. Isto uradite sa trecom korom.

 


16 thoughts on “Banana split torta

Postavi komentar