Ovo je jedna fina i osvezavajuca torta sa ukusom banane i cokolade. Nisam imala neki poseban naziv za ovu tortu, ali posto su me sastojci asocirali na banana split, resila sam da je tako nazovem. Najbolje je pripremiti je dan ranije, a ukus je zaista kremast i socan 🙂
Potrebno:
3x
-3 belanca
-80 gr secera
-80 gr mlevenih badema
-30 gr brasna
-1/2 kasicice praska za pecivo
-30 ml ulja
Cokoladni premaz:
-120 gr cokolade
-50 gr putera
-2 kasike mleka
-2 kasike meda
Fil:
-9 zumanca
-100 gr gustina
-150 gr secera
– 2 vanilin secera
– 1 L mleka
– 250 gr margarina
– 100 gr secera u prahu
i jos:
– 4-5 banane
– iscedjeni sok od jednog limuna
-2 kesice krem slaga
Umutiti belanca sa postepenim dodavanjem secera u cvrst sneg. Dodati mlevene bademe i brasno pomesano sa praskom za pecivo, pa lagano promesati drvenom kasikom. Zatim dodati i ulje. Sipati u pleh koji ste oblozili papirom za pecenje (22×32), pa peci u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C, 12 do 15 minuta. Izvaditi iz rerne, ostaviti da se malo prohladi, pa izvaditi iz pleha i odlepiti papir. Postupak ponoviti i sa preostale dve kore.
Sjediniti cokoladu, puter, med i mleko, pa na tihoj vatri otopiti. Ovom cokoladnom glazurom premazati sve tri kore, pa ostaviti da se cokolada malo stegne. Za to vreme pripremiti fil.
Od 1 L mleka odvojiti 100 ml pa izmesati sa gustinom. Preostalih 900 ml pomesati sa 150 gr secera i 2 vanilin secera pa staviti da provri. Dobro umutiti zumanca, dok masa ne izbeli, pa sjediniti sa razmucenim gustinom. Zatim ulivati lagano provrelo mleko, mesajuci svo vreme metalnom muckalicom. Sve zajedno ponovo vratiti u dublju posudu u kojoj se kuvalo mleko, pa na tihoj vatri kuvati jos par minuta dok se masa ne stegne kao kada kuvamo puding. Ostaviti da se ohladi, pa ohladjenu smesu sjediniti sa margarinom koji ste prethodno umutili sa secerom u prahu.
Umutiti krem slag prema uputstvu sa kesice, uz dodatak par kasika secera u prahu, pa premazati celu tortu.
Update 10.11.2014
Tortu sam ponovo pravila, ali ovog puta u okruglom kalupu, precnika 26cm. Ispala je prilicno teska i visoka. Da bi ste lakse poredjali banane, posluzite se metalnim kalupom sa stipaljkom prilikom redjanja kora. Na taj nacin cete spreciti da vam banane ispadaju sa strane, nakon sto ih premazete filom. Ukoliko nemate kalup sa stipaljkom, onda redjajte na sledeci nacin:
Stavite prvu koru, premazite je filom, pa rasporedite banane preko fila. Zatim stavite drugu koru i ponovite postupak. Isto uradite sa trecom korom.
Ovo baš izgleda sočno,volim kolače u kojima ima banana.
Sviđa mi seSviđa mi se
Divna torta, odlicni sastojci i dobar naziv, odgovara joj 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
Torta je prekrasna, zaista mi se jako,jako sviđa,tim više što banane obožavam u kolačima,ova cijela kombinacija sastojaka mi je odlična:)
Sviđa mi seSviđa mi se
Super kombinacija, sve sastojke kolača baš jako volim i ne može se pogriješiti 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
Odlična poslastica 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
obožavam bananu u kolačima…
divan spoj!
Sviđa mi seSviđa mi se
Tortica je odlična. Mnogo mi se svidja čokoladna glazura po koricama. Mmmmm:)
Sviđa mi seSviđa mi se
Hvala Sladjo 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
Hvala Goco, drago mi je da vam se dopada 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
Hvala Nely i meni se dopadaju tortice sa bananama jer ih mozes jesti u letnjim kao i u zimskim danama, uvek su preukusne:)
Sviđa mi seSviđa mi se
Hvala Anja, drago mi je da ti se dopadaju ovi sastojci:)
Sviđa mi seSviđa mi se
Hvala Jafi:)
Sviđa mi seSviđa mi se
Hvala Nevena:)
Sviđa mi seSviđa mi se
Hvala Zoko, cokoladna glazura joj daje poseban hrskav ukus:)
Sviđa mi seSviđa mi se
wow, super ime i super recept! 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
Hvala Tihana 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se