Katarina torta

Ovo je bila nasa novogodisnja torta. Jedna stara i veoma ukusna torta, koju sam kao mala puno volela. Nova godina je bila idealna prilika da se podsetim njenog ukusa, s’obzirom da sam odavno imala tu zelju 🙂


Potrebno:

I kora:
-6 jaja
-6 kašika šećera
-6 kašika mlevenih oraha
-2 kašike brašna
-1 štangla ( oko 30 gr) čokolade
-2 kašike kakaa

II kora:
-5 belanca
-200 gr šećera
-150 gr seckanih oraha
-100 gr suvog grožđa
-1 kašičica rum arome
-4 kašike brašna
-2 kašike ulja

Fil:
-5 žumanca
-3 jaja
-6 kašike šećera
-250 gr margarina
-6 kašike šećera
-2 kesice vanila šećera

Priprema:
I kora-Pomešati brašno, kakao, mlevene orahe i rendanu čokoladu. Umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg, zatim dodavati jedno po jedno žumance. Na kraju dodati mešavinu brašna i oraha i vrlo kratko mutiti najmanjom brzinom. Smesu sipati u okrugli kalup prečnika 26cm i peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Ostaviti da se kora potpuno ohladi, a zatim je prerezati na pola, tako da se dobiju dve identične kore.

II kora: Suvo grožđe potopiti u posudi sa vodom, dodati kašičicu ruma i ostaviti da odstoji 10-ak minuta. Dobro procediti i ostaviti sa strane. Umutiti belanca u čvrst sneg, postepeno dodavajući šećer. Dodati brašno i ulje miksajući najmanjom brzinom par sekundi. Na kraju dodati seckane oraha i suvo grožđe mešajući pažljivo drvenom kutlačom. Peći u okruglom plehu 26cm na 180°C oko 20 minuta

Fil.
Dobro umutiti jaja, žumanca i šećer da masa izbeli, a zatim skuvati fil na pari. Ostaviti da se ohladi. Umutiti margarin sa obe vrste šećera, pa sjediniti sa ohlađenim filom.

Ređati:  I braon kora – fil – II kora (sa seckanim orasima i suvim grožđem) – fil – braon kora – fil.
Za ukrašavane koristila sam fondan, a možete je ukrasiti sa 2 kesice šlaga koji ste pripremili prema uputstvu sa kesice.

Srecne praznike vam zeli 
 

8 thoughts on “Katarina torta

Postavi komentar