Moskva torta

IMG_4038

Nisam sigurna koliko se lepo vidi presek ove torte, ali imam utisak da pojedine torte, koliko god da su ukusne nisu fotogenicne 🙂

IMG_4035

Oduvek sam zelela da isprobam ovu tortu. To mi je inace nekada davno bila omiljena torta, pa sam resila da ove godine to bude moja rodjendanska torta. Od jednog jedinog parceta koje sam uspela da sacuvam, napravila sam par fotkica,a recept sam pronasla kod moje koleginice Gage, autorke fenomenalnog bloga Moje grne.  Recept sam malo izmenila i tortu pripremila u okruglom obliku.

Potrebno:
(Original recept)

Za 4 kore:
(sastojke podeliti na 2 dela)

-12 belanaca
-12 kasika secera
-truncica soli
-4 kasike ostrog brasna
-200 gr seckanih pecenih oraha

Fil:

-12 zumanca
-2 jajeta
-1 kesica vanilin secer
-100 gr secera u prahu + 4 kasike
-200 gr maslaca
-300 ml slatke pavlake
-1 manja konzerva anananasa (oko 400 gr)
-1 teglica visanja (oko 680 gr)
-100 gr pecenih i sitno iseckanih lesnika

Dekoracija: 

-100 gr slaga u prahu

Priprema:

  • Sastojke za kore podeliti na 2 dela, pa tako prvo umutiti 6 belanca sa 6 kasike secera, truncicom soli i 2 kasike ostrog brasna
  • Na kraju dodati 100 gr seckanih pecenih oraha i podeliti na 2 dela kako bi ste ispekli 2 okrugle kore precnika 22-24 cm
  • Plehove obloziti papirom za pecenje, pa peci na 180°C 12-15 minuta
  • Postupak ponoviti sa preostalom polovinom sastojaka. Dobicete ukupno 4 kore
  • Dok se kore hlade, pripremiti fil:
  • Dobro umutiti zumanca i 2 jajeta sa secerom, a zatim fil kuvati na pari (ako imate kuhinjski termometar idealna temperatura zumanaca je izmedju 75-80°C kako se zumanca ne bi prekuvala) Zumanca su kuvana kada vam varjaca ostavi trag na dnu posude
  • Kuvana zumanca prekriti providnom folijom i ostaviti da se skroz ohlade
  • Maslac umutiti penasto a zatim ga izmiksati sa ohladjenim filom od zumanaca
  • Posebno umutiti slatku pavlaku sa 4 kasike secera u prahu pa je pazljivo sjediniti sa prethodnim filom
  • Fil podeliti na 4 jednaka dela
  • U I deo dodati sitno iscedjen i iseckan ananas
  • U II deo dodati iscedjene visnje
  • U III deo dodati iseckane lesnike
  • IV deo ostaje isti (prazan)

Montaza torte:

Staviti jednu koru, pa je premazati filom od ananasa
Staviti drugu koru i premazati filom od visanja
Staviti trecu koru i premazati filom lesnika
Staviti cetvrtu koru i premazati IV (praznim) filom
Na kraju umutiti 100 gr krem slaga (prema uputstvu sa kesice) premazati sa svih strana i cuvati u frizideru do sluzenja

Napomena:

  • Za montazu torte najubolje je koristiti okrugli kalup sa reglirajucim stranicama, kako vam fil ne bi iscureo sa strane
  • Prilikom sjedinjavanja umucene slatke pavlake sa filom od zumanaca, morate pazljivo mesati da vam pavlaka ne bi „spala“ i pretvorila se u tesnost
  • Tortu mozete peci u 2 velika pravougaona pleha,a zatim pecene kore preseci na pola kako bi ste dobili 4 manje pravougaone kore
  • Tortu je najbolje napraviti 1 dan ranije
  • Sledeci put umesto slatke pavlake, isprobacu krem slag u prahu 🙂

IMG_4042

 


4 thoughts on “Moskva torta

Postavi komentar