Jos jedan praznicni recept, vrlo jednostavan za pripremu.
Potrebno:
(Izvor recepta)
-200 gr pecenog mlevenog kikirikija (neslanog)
-200 gr mlevenog keksa (Plazma, petit beurre)
-100 gr Halve (ukus vanila)
-300 gr dzema od jagoda
-oko 50 maltesers kuglica
i jos:
-200 gr crne cokolade
-100 gr mlecne cokolade
-2 kasike ulja
-100 gr grubo seckanog pecenog kikirikija
Priprema:
- Halvu otopiti par sekundi u mikrotalasnoj (ili na pari) da blago omeksa
- Pomesati mleven kikiriki i keks
- Dodati halvu pa rukama izmesati sastojke (dobicete peskovitu smesu)
- Dodati dzem od jagoda i promesati
- Od pripremljene smese praviti kuglice pa u svaku kuglicu ubaciti po jednu malteser lopticu
- Pripremljene kuglice redjati na tanjir i ostaviti u frizider 3-4 sata
- Pomesati crnu i mlecnu cokoladu sa 2 kasike ulja pa otopiti na pari
- Dodati grubo seckanog kikirikija i izmesati
- Svaku kuglicu umociti u otopljenu cokoladu, redjati na papir za pecenje i ostaviti da se cokolada stegne
- Nakon toga ih poredjati u papirne korpice i sluziti
Napomena:
- Umesto maltesers kuglica mozete koristiti neke druge cokoladne kuglice poput kit-kat, cokoladni smoki i sl.
- Dzem od jagoda takodje mozete zameniti nekim drugim dzemom (od kajsija bi po mom misljenju bio idealan)
- Umesto crne cokolade mozete koristiti samo mlecnu, ali ce cokolada biti manje hrskava