Potrebno:
-1 pakovanje kora za rozen tortu
Fil:
–400 gr mlevenih oraha
-2 dl vode
-200 gr šećera
-250 gr margarina
-2 kašike dzema od kajsije
Glazura:
-200 gr šećera u prahu (moze i malo manje oko 180 gr)
– 2-3 kašike vode
-1 kašika soka od limuna
-1 kašika ulja
-1 kašičica arome od malina
-roze boja (po želji)
Priprema:
- Na tihoj vatri staviti šećer i vodu da provri, a zatim kuvati još minut-dva, dok se šećer ne otopi.
- Dodati margarin i nastaviti sa zagrevanjem, mešajuci svo vreme dok se margarin potpuno ne otopi otopi.
- Skloniti sa šporeta, pa dodati mlevene orahe. Dobro izmesati, a zatim dodati i dve kašike dzema od kajsija.
- Filovati kore u tankom sloju (po 4 kašike na svaku koru) i redjati ih jednu na drugu, dok ne utrošite sav fil.
- Poslednja kora se ne filuje.
- Tortu pritisnutu sa gornje strane nekom debljom knjigom, ili nekom daskom i ostaviti najmanje 3-4 sata da se stegne
- Nakon toga pripremiti glazuru tako sto cete sećer u prahu izmešati sa vodom, limunovim sokom, kašikom ulja i aromom.
- Dodati malo roze boje za kolače i izmesati
- Ukoliko je glazura malo čvršća, dodati još malo vode, ali ne previše, da vam se glazura ne bi razlila.
- Premazati poslednju koru pripremljenom glazurom i ostaviti na hladnom mestu da se stegne
- Iseci na zeljene kockice i sluziti
Super mi izgleda! 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
Nisam je volela dok je mama spremala za slave – uvek je meni to bilo previše suvo i orašasto! Šta zna dete šta je dobro 😀 Sad je obožavam i super ti izgleda 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
Djeluje mi baš sočno, a to mi se jako sviđa 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
Baš lijepo izgleda! Svidja mi se recept, volim file s orasima. Da li su ove kore iste kao za mađaricu ili neke druge?
Sviđa mi seSviđa mi se
Prelijepo izgleda 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
Predivno izgleda,baš mi je želja probati rozen kore,nisam nikada imala priliku:)
Sviđa mi seSviđa mi se
Hvala draga 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
Hvala draga, tako je bilo i sa mnom, medjutim sada mi je ovo jedan od najomiljenijih kolača 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
Hvala Anja 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
Hvala cookandplay:) Sto se kora tice, vrlo slicne su madjarici ukoliko su domace, ali kupovne nisu bas uvek najboljeg kvaliteta. Sve zavisi od proizvodjača:)
Sviđa mi seSviđa mi se
Hvala Goco:)
Sviđa mi seSviđa mi se
Hvala Nely. Vidjala sam par recepta za izradu domacih rozen kora, mada nisam imala prilike da ih isprobam, jer oduzimaju bas dosta vremena, a peku se na isti nacin kao kore za madjaricu:)
Sviđa mi seSviđa mi se
Kolikoooo slojeva, odlično izgleda!
Sviđa mi seSviđa mi se
Hvala :))
Sviđa mi seSviđa mi se