Rozen kolac

IMG_2474-2
Uvek se radujem kada sebe „obezbedim“ bar jednim pakovanjem gotovih kora za rozen tortu. Znam da je kolac daleko ukusniji ako se priprema sa domacim koricama, ali se uvek opredelim za ovu laksu varijantu 😉

IMG_2470-2

 

Potrebno:

-1 pakovanje kora za rozen tortu

Fil:
400 gr mlevenih oraha
-2 dl vode
-200 gr šećera
-250 gr margarina
-2 kašike dzema od kajsije
Glazura:
-200 gr šećera u prahu (moze i malo manje oko 180 gr)
2-3 kašike vode
-1 kašika soka od limuna
-1 kašika ulja
-1 kašičica arome od malina

-roze boja (po želji)

Priprema:

  • Na tihoj vatri staviti šećer i vodu da provri, a zatim kuvati još minut-dva, dok se šećer ne otopi.
  • Dodati margarin i nastaviti sa zagrevanjem, mešajuci svo vreme dok se margarin potpuno ne otopi otopi.
  • Skloniti sa šporeta, pa dodati mlevene orahe. Dobro izmesati, a zatim dodati i dve kašike dzema od kajsija.
  • Filovati kore u tankom sloju (po 4 kašike na svaku koru) i redjati ih jednu na drugu, dok ne utrošite sav fil.
  • Poslednja kora se ne  filuje.
  • Tortu pritisnutu sa gornje strane nekom  debljom knjigom, ili nekom daskom i ostaviti najmanje 3-4 sata da se stegne
  • Nakon toga pripremiti glazuru tako sto cete sećer u prahu izmešati sa vodom, limunovim sokom, kašikom ulja i aromom.
  • Dodati malo roze boje za kolače i izmesati
  • Ukoliko je glazura malo čvršća, dodati još malo vode, ali ne previše,  da vam se glazura ne bi razlila.
  • Premazati poslednju koru pripremljenom glazurom i ostaviti na hladnom mestu da se stegne
  • Iseci na zeljene kockice i sluziti

IMG_2464-2

IMG_2472-2

IMG_2475-2


14 thoughts on “Rozen kolac

Postavi komentar