Vanilice sa kiselom pavlakom

Letos sam na poklon dobila predivni, stari „veliki narodni kuvar“ koji sadrzi cak 730 stranica. Mozda su korice i naslovna stranica malo pocepani, ali s’obzirom da je kuvar star preko 30 godina, sadrzaji su u odlicnom stanju, kao i celokupni kuvar. Verujte mi kada ga je stric pronasao medju starim i bacenim knjigama, skakala sam od srece. Jedina mana je sto vam treba najmanje 2-3 sata da ga prelistate, a ako pozelite da pronadjete neki recept, bicete u velikoj nedoumici, narociti ako ste neodlucni kao ja ;))
Ipak posle vise prelistavanja, predomisljanja i dvoumljenja, izbor je pao na ove fenomenalne vanilice. Ne samo da su savrsenog ukusa, vec se tope u ustima. Zapravo nisu kao one standardne koje se trose…
U receptu nisam nista promenila, jedino sam pored rendane korice limuna dodala i jednu kasiku limunovog soka… ma genijalni su 🙂

 

 

Potrebno:
-500 gr brašna
250 gr maslaca
-5 kašike kisele pavlake
-2 žumanceta
-4 kašike šećera
-1 kašika limunovog soka
-rendana kora limuna
i jos:
-dzem od kajsija
šećer u prahu

Postupak:
 Penasto umutiti maslac sa šećerom. Dodati žumanca i mutiti još par minuta. Zatim dodati 3 kašike kisele pavlake, sok i narendanu koricu limuna. Dodati brašno i zamesiti testo. Pri kraju dodati preostale 2 kašike kisele pavlake i sve lepo sjediniti.
Testo izručiti na blago pobrašnjenoj radnoj površini i uz pomoć masnog papira (za pečenje), razvući testo debljine 7-8 mm. Pomoću čašice (za rakiju), vaditi kružiće testa i redjati u plehu, obložen papirom. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 15 minuta. Keksići moraju da ostanu beli. Tople ih spajati dzemom od kajsija (ili nekim drugim) i uvaljati ih u šećer u prahu sa svih strana.



14 thoughts on “Vanilice sa kiselom pavlakom

  1. Ove vanilice samo sto ne zamirisu preko monitora, mmmmmm… limunova korica i sok su pun pogodak, oni daju potrebnu svezinu prhkom testu, a jos ako je domaci pekmez od kajsija… ma, neprocenjivo, sad bih bas gricnula koji kolacic!:)))

    Sviđa mi se

Postavi komentar