Pita od spanaca i fete

Spanac sam do sada uvek kupovala u zamrznutom obliku. Nekako su me listovi spanaca uvek podsecali na zelenu salatu i nikako mu nisam pruzala priliku da saznam kako se on zapravo priprema. Nema tu neke tehnike, ali zamrznuta varijanta je uvek jednostavnija a pri tom uvek biram kombinaciju sa creme fraiche koji deluje preukusno. Medjutim nedavno sam naisla na ovaj recept u jednim od francuskih casopisa, tako da sam morala da se suocim sa svezim zelenim listicima spanaca. Volim ovakvu vrstu slanih pita, a feta i spanac je pravi pogodak.



Potrebno:

-3 jaja
-120 ml mleka
-180 gr brasna
-1 kesica praska za pecivo
-80 gr rendanog emmental sira
-100 gr fete
-100 ml ulja
-200 gr svezeg spanaca
-malo soli

Priprema:

  • Oprati spanac pa velikim ostrim nozem iseci na manje listice
  • Proprziti sitno iseckan spanac u wok-u (ili nekom vecem tiganju) sa 2-3 kasike ulja, oko 5-6 minuta.
  • Ostaviti da se malo prohladi.
  • Brasno pomesati sa praskom za pecivo.
  • Umutiti jaja sa prstohvatom soli
  • Dodati mleko, brasno i ulje.
  • Mesati da smesa postane homogena.
  • Dodati spanac, izrendan emmental i fetu koju ste isekli na manje kockice.
  • Smesu sipati u manji pleh (za hleb) i peci na 180° oko 40-50 minuta.

 


6 thoughts on “Pita od spanaca i fete

Postavi komentar