Galete od krompira i paskanata

img_0815

Zorica sa bloga Cooking with Zoki je ovomesecna domacica igrice Ajme, koliko nas je! Kao temu izabrala je paskanat za namirnicu, sto je bio veliki izazov za mene. Paskanat prvi put koristim u kuhinji, a zahvaljujuci dragoj Zorici, otkrila sam ovo fenomenalno jelo koje se moze posluziti kao prilog mesu ili samostalno uz dodatak umaka od jogurta, pavlake i sl..

Potrebno:

-600 gr krompira
-300 gr paskanata
-2 belanca
-2 kasike gustina
-1 kasika seckanog vlasca
-so, biber
-oko 100 ml ulja za przenje

Priprema:

  • Krompir oljustiti, izrendati na krupnije rende. pa ga rasporediti po kuhinjskoj krpi kako bi upila visak vode. Potrebno je da krompir bude sasvim suv.
  • Paskanat takodje oljustiti i izrendati, pa ga sjediniti sa krompirom
  • Dodati gustin, kasiku vlasca, so, biber i belanca
  • Sve sastojke izmesati drvenom kutlacom
  • U tiganj sipati malo ulja i zagrejati na srednjoj vatri
  • Kasikom zahvatati smesu i redjati u tiganj (najvise po 3 galete)
  • Galete kasikom spoljstiti tako da dobijete diskove precnika 8cm
  • Prziti 3-4 minuta sa jedne, a zatim sa druge strane
  • Postupak ponavljati dok ne istrosite sastojke uz postepeno dodavanje preostalog ulja

Recept je preuzet iz knjige -Jerusalem-, sa par modifikacija

img_0808img_0817


Postavi komentar