Jednostavna, brza i lagana poslastica sa ukusom sljiva i mrvicama od oraha i ovsenih pahuljica.
Ovom poslasticom volim da se zasladim nakon vecere, ali je isto tako idealna i za dorucak. Kompot pripremite dan ranije i cuvajte ga na hladnom mestu. Mrvice se takodje mogu cuvati i do nekoliko dana u hermeticki zatvorenoj kutiji na sobnoj temperaturi.
Potrebno:
(Original recept)
-400 gr sljiva (bez kostica)
-2 jabuke (ili kruske)
-2 kasike smedjeg secera
-1/8 kasicice cimeta
-1 kasika vode
Mrvice:
-40 gr omeksalog maslaca
-40 gr smedjeg secera
-30 gr pirovog (spelt) brasna
-30 gr seckanih oraha
-20 gr ovsenih pahuljica
i jos:
-250 gr obicnog grckog jogurta
Priprema mrvica:
- Pomesati sve suve sastojke, a zatim dodati omeksali maslac i mesati rukama. Smesa ce biti lepljiva sto je sasvim normalno
- U pleh koji ste oblozili papirom za pecenje rasporediti smesu u jednom sloju tako da dobijete sitne mrvice
- Peci u zagrejnoj rerni na 170°C, 10-15 minuta, tako da svakih 5 minuta viljuskom morate mesati i razdvajati mrvice kako se testo ne bi zalepilo.
- Izvaditi pleh iz rerne, pa jos par puta promesati testo viljuskom dok se ne ohladi
Priprema kompota:
- Sljive iseci na pola i staviti ih u serpu.
- Dodati jabuke koje ste prethodno oljustili i isekli na kockice.
- Dodati secer, cimet i kasiku vode, pa sve zajedno kuvati na tihoj vatri 10-15 minuta
- Ostaviti sa strane da se prohladi, pa stapnim mikserom izmiksati sastojke u pire (kompot)
Sluzenje:
- Par minuta pre sluzenja poredjati mrvice na dnu case. Preko mrvica staviti 2-3 kasike kompota, a zatim 2-3 kasike grckog jogurta. Odozgo po zelji ukrasiti mrvicama i sluziti.
- Ako ipak zelite da pripremite case unapred, najbolje je 2-3 sata ranije. U suprotnom ako vam mrvice ostanu duze na hladnom, omeksace se i tekstura im nece bite tako hrskava.
Sviđa mi se ovaj desert, jednostavan a opet poseban. Slike su predivne, osjeti se baš dobar ugođaj.
Sviđa mi seSviđa mi se