Fenomenalan spoj cokolade i pomorandze, za sve slatkoljupce. Brzo se pripreme,a jos brze nestanu.
Potrebno:
-2 lista oblandi
-200 ml mleka
-200 gr secera
-250 gr margarina
-400 gr mlevenog keksa (plazma)
-150 gr mlevenih pecenih lesnika (ili oraha)
-100 gr crne cokolade
-1 pomorandza (rendana koracica + 50 ml iscedjenog soka)
-2 pakovanja jaffa keksa sa ukusom pomorandze (oko 300 gr)
Priprema:
- U dubljoj serpi sipati mleko i secer, pa staviti na sporet i kuvati do tacke vrenja, odnosno dok se secer ne otopi
- Dodati margarin isecen na manje komade i mesati dok se potpuno ne otopi
- Pomeriti sa sporeta pa dodati cokoladu koju ste izlomili na manje komadice
- Promesati i sacekati da se cokolada skroz otopi ( po potrebi vratiti par sekundi na sporet)
- Na kraju dodati mleven keks, mlevene lesnike, rendanu koricu i 50 ml soka od pomorandze
- Sve zajeno izmesati i ostaviti sa strane da se fil prohladi ( ne sme biti previse vruc jer ce ovlaziti oblande *pogledaj napomenu)
- Uzeti jedan list oblande i premazati ga polovinom fila
- Rasporediti jafu tako sto cete cokoladu okrenuti na dole, pa preko razmazati drugu polovinu fila
- Odozgo staviti drugi list oblande i pritisnuti je nekom kjigom, daskom i sl.
- Ostaviti je na hladnom mestu (najmanje 3-4 sata), a zatim seci stanglice i sluziti
Napomena:
- Oblande nemojte premazivati vrucim filom, jer ce ih to omeksati i necete dobiti onaj hrskav osacaj pod nepcima. Sacekajte da se fil prohladi, ali ne ni previse, jer ga onda necete moci razmazati. Neka bude mlak ( da osetite toplotu na dodir, ali ne i da se opecete)
- Ako vam se ucini da je fil previse redak-bez brige. Promesajte ga par puta dok cekate da se prohladi, nakon sto premazete oblande i stavite u frizider stegnuce se dodatno. Nema potrebe da dodajete ni keks, ni lesnike/orahe.
- Ovako pripremljene kolace mozete cuvati par dana u frizideru,a mozetete ih i zalediti