Kadaif sa rikota sirom

IMG_3861

Ovo je jedan jako, jako fin orijentalni kolac, koji nazalost nije toliko zastupljen na nasim prostorima. Jedan od razloga je to sto se rezanca za kadaif tesko pronalaze. Ja sam ih kupila u jednoj turskoj prodavnici, a kod Tanje na blogu Kuhinja zaposlene zene, procitala sam da se mogu naci u Beogradu u kiosku za prodaju kora (Zmaj Jovina,preko puta osnovne skole). Kod Tanje takodje mozete naci i domaci recept za izradu rezanaca, koji mi deluje veoma jednostavno.

IMG_3858

Recept za kolac sam pronasla na blogu Cleobuttera i ostala bez teksta gledajuci izvrsne slike koje stvaraju zazubice 🙂

Potrebno:
(Original recept)

Za sirup:

-400 gr secera
-1 casa vode
-1 kasika cedjenog soka od limuna
-cimet (fakultatif)
-kardamom (fakultatif)

-500 gr rikota sir
-60 gr pavlake (ili mascarpone)
-1 kasika secera
-1/2 kasicice vanila arome

-500 gr svezih rezanaca za kadaif
-230 gr ghee putera (ili obicnog)

Priprema:

  • U serpu sipati secer, vodu i sok od limuna pa na jacoj vatri zagrevati bez mesanja da se secer otopi. Ako se secer ne otopi, kratko prodrmati serpu, ali i dalje bez mesanja
  • Kada voda provri, smanjiti vatru, dodati cimet i kardamom i kuvati 10-ak minuta da se sirup stegne (dobice gustinu javorovog sirupa)
  • Ostaviti sa strane da se prohladi a u medjuvremenu pripremiti nadev od sira tako sto cete pomesati rikotu, pavlaku, secer i vanilu
  • Rezanca za kadaif rasporediti u veci pleh, radvojiti ih i iskidati na rezanca duzine 2,5 cm
  • Otopiti puter (obican ili ghee), pa preliti preko rezanaca, a zatim rukama izmesati, tako da svako rezance dobro upije masnocu
  • Uzeti 2/3 rezanaca pa poredjati u okrugli kalup koji ste premazali puterom (dimenzija 32-34 cm)
  • Dobro utapkati dno i ivice kalupa nekom ravnom casom ili posudicom , a zatim rasporediti sir
  • Odozgo poredjati poslednju trecinu rezanaca, pazljivo pritisnuti i poravnjati, a zatim peci na 200°C 40-45 minuta
  • Izvaditi iz rerne i odmah preliti secernim sirupom tako sto cete poceti od ivica ka centru, praveci zig-zag pokrete kako bi natopili svu povrsinu
  • Ostaviti da odstoji 5-10 minuta, a zatim preokrenuti na vecu tacnu
  • Servirati mlako ili toplo

Napomena:

  • Kadaif je najbolje konzumirati dok je vruc. Ostatak mozete cuvati u frizideru, a zatim podgevati u miktotalasnoj po potrebi pre sluzenja
  • Od navedenih sastojaka ispadne zaista ogromna kolicina, zato se koristi veliki kalup koji je 30+ cm. Ako zelite manju kolicinu (za 4-6 osoba) savetujem vas da prepolovite navedenu kolicinu sastojaka i tada mozete peci u standardnom plehu 24-26 cm
  • Pecen kolac mozete zalediti
  • Rezanca je najlakse iskidati kada su polu zaledjena, zato ako koristite sveza rezanca, staviti ih 1h pre pripreme u zamrzivac
  • Kada ih iskidate na rezanca duzine 2,5 cm, neka odstoje malo na sobnoj temperaturi, a zatim kada dostignu sobnu temperaturu preliti ih otopljenim puterom
  • Za pripremu sam korististila ghee puter kupljen u DM-u ,ali mozete koristiti i sasvim obican puter koji je dosta jeftiniji

IMG_3862IMG_3869

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s