Baron torta

2020-05-17 15.30.51

Ovih dana, moj prvenac je napunio 18 godina. Kako vreme leti… Kada sam ga pitala koju bi tortu hteo za rodjendan, rekao je ili cokoladnu ili sa malinama. Mmmm, cokolada i maline odlicna kombinacija. Odmah mi je sinula ideja i odmah sam znala koja bi torta mogla da ispuni njegov kriterijum. Baron torta!

2020-05-17 15.29.33

Ova torta mi vec duze vreme stoji na listi „za isprobavanje“.  Recept sam pronasla kod moje drage koleginice blogerke Milkice, poznatije kao Mimi’s kingdom. Pravila sam duplo manju meru u okruglom kalupu. Torta je preukusna i dobila je pohvale od svih degustatora.

Potrebno:

(Sastojci za 1 koru,a peku 4)

-3 belanca
-prstohvat soli
-6 kasike secera
-1 kasika kakaa
-1 puna kasika brasna

Fil od cokolade:
-12 zumanca
-10 kasike secera
-50 gr kakaa
-1 puding od cokolade (40 gr)
-500 ml mleka
-200 gr crne cokolade
-190 gr putera

Fil od malina:
-400 gr malina
-300 ml vode
-7 kasike secera
-1 kesica zelatina
-1 puding od maline (40 gr)

Preliv od cokolade:
-100 gr cokolade
-50 gr putera

Priprema:

  • Belanca umutiti u cvrst sneg sa prstohvatom soli uz postepeno dodavanje secera
  • Na kraju dodati brasno i kakao koje ste prethodno prosejali
  • Sipati u okrugli pleh precnika 26 cm koji ste oblozili papirom za pecenje i peci na 180°C oko 20 minuta.
  • Pecenu koru ostaviti da se malo prohladi,a zatim je izvaditi iz pleha zajedno sa papirom i ostaviti da se potpuno ohladi
  • Postupak ponoviti jos 3 puta tako da dobijete 4 kore
  • Pecene kore nemojte slagati jednu na drugu jer su veoma lepljive i osetljive.
  • Dok se kore hlade pripremiti fil od cokolade
  • Zumanca umutiti sa secerom, kakaom, pudingom od cokolade i 100 ml mleka
  • Preostalih 400 ml mleka staviti na sporet da prokljuca, a zatim sipati preko umucenih zumanaca i promesati
  • Nakon toga sve zajedno vratiti u serpu i kuvati na tihoj vatri par minuta dok se fil ne zgusne
  • Skloniti sa sporeta pa dodati cokoladu koju ste izlomili na manje kockice i sve zajedno promesati da se cokolada potpuno otopi
  • Prekriti providnom folijom i ostaviti da se skroz ohladi, a zatim ohladjen fil sjediniti sa umucenim puterom i odmah odvojiti 4 kasike fila kojim cete na kraju premazati ivice torte
  • Fil od malina pripremiti tako sto cete maline pomesati sa secerom i 100 ml vode i kuvati na tihoj vatri 10-ak minuta
  • Dok se fil kuva zelatin pomesati sa 100 ml vode i ostaviti da nabubri 10-ak minuta, a puding od malina razmutiti sa preostalih 100 ml vode
  • U kuvane maline dodati zelatin i razmucen puding, nastaviti sa kuvanjem 2-3 minuta,a zatim skloniti sa sporeta i ostaviti da se prohladi (ovaj fil mora biti mlak kada ga razmazujete preko kora)
  • Za slaganje torte najbolje je koristiti kalup sa stipaljkom
  • Pazljivo odlepiti koru od papira pa je staviti na tacnu
  • Preko kore premazati 1/3 cokoladnog fila,a zatim 1/3 fila od malina
  • Staviti 2 koru, pa ponoviti postupak dok ne utrosite sve sastojke
  • Poslednju cetvrtu koru nemojte premazivati
  • Tortu staviti u frizider da se stegne,a zatim skinuti obruc i premazati ivice torte sa 4 kasike cokoladnog fila koji ste odvojili sa strane
  • Za preliv je potrebno otopiti puter na tihoj vatri,a cokoladu otopiti na pari
  • Sipati otopljen puter preko cokolade, promesati, ostaviti malo da se prohladi pa preliti preko torte i ukrasiti po zelji.

Napomena:

  • U original receptu za pripremu kora se koriste prezle. Medjutim ovaj tip kora je veoma osetljiv i lepljiv, pa sam imala poteskoca da ih odlepim. Zato sam prezle zamenila brasnom i rezultat je bio mnogo bolji i olaksavajuci.

 

 


Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s