Hrskava rol baklava sa pistaćima

Mnogo volim baklave naročito sa pistaćima. Ovu rol baklavu sam pravila za Božić i malo je reći da smo svi bili oduševljeni ukusom. Kore se premazuju otopljenim puterom koji joj daje posebnu hrskavost pri svakom zalogaju a ako želite posnu verziju koristite margarin

Potrebno:
-1 pakovanje kora za baklave (500 gr)
-200 gr mlevenih, neslanih pistaća
-250 gr margarina (ili putera)

Za sirup:
-250 gr šećera
-150 ml vode
-1/2 limuna (iscediti samo sok)

Priprema:

  • Prvo pripremiti sirup. Pomešati vodu, šećer i sok od limuna. Staviti na šporet da provri a zatim kuvati 7-8 minuta. Skloniti sa šporeta i ostaviti da se ohladi.
  • Margarin (ili puter) otopiti na tihoj vatri pa staviti sa strane
  • Pakovanje kora odmotati i ispraviti ih u pravougaoni oblik.
  • Oštrim nožem preseći na pola tako da dobijete 2 manja pravougaonika (slika 4-5)
  • Uzeti jednu koru (manji pravougaonik) pa je premazati otopljenim puterom u tankom sloju
  • Preko nje staviti drugu koru (drugi deo pravougaonika) i nju premazati otopljenim puterom.
  • Posuti mlevenim pistaćima (1-2 kašike)
  • Na dnu kore staviti neki tanji, duži štap (ili iglu za heklanje) pa uviti u rolnicu .
  • Sa leve i desne strane, rukama pritiskati rolnicu , tako da dobije “naboran” izgled
  • Pažljivo izvaditi iglu i staviti u pleh koji ste premazali malo otopljenim puterom.
  • Postupak ponoviti sa preostalim sastojcima.
  • Oštrim nožem iseći svaku rolnicu na 4 jednaka dela
  • Premazati preostalim puterom i peći na 180 stepeni oko 30 minuta
  • Pečene baklave izvaditi iz šporeta pa dok su još vruće preliti ohlađenim sirupom.

Original recept je sa bloga @cleobuttera


Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s