Pogaca sa razenim brasnom i kimom (sa starterom)

img_0787

Pisala sam vam o pripremi domaceg tecnog kvasca -klik- . Secam se da je pecivo koje sam tada isprobala bilo izuzetno meko i ukusno. Ovog puta sam isprobala recept za pogacu sa starterom koji se dosta brze priprema (svega 16h) i prilicno mi se dopao ovaj nacin pripreme.

img_0778

Navedene mere su dovoljne za 2 pogace, zato ako vam se cini da vam je to previse, mozete prepoloviti mere.

Potrebno:

Starter:
-15 gr svezeg kvasca
-250 ml tople vode
-180 gr razenog brasna

Hleb:
-250 ml toplog mleka
-2 kasike ulja
-1 1/2 kasicica soli
-2 kasike kima
-150 gr razenog brasna
-450 psenicnog mekog brasna
-1 jaje za premazivanje

Priprema:

1.DAN

  • U dubljoj posudi pomesati kvasac i vodu, ostaviti 5 minuta da odstoji pa dodati razeno brasna i promesati
  • Prekriri providnom folijom i ostaviti 16h da odstoji na toplom mestu

2.DAN

  • Pripremljenom starteru dodati mleko, ulje, sol i 1 kasiku kima
  • Dodati obe vrste brasna i zamesiti testo
  • Formirati testo u obliku lopte pa ga staviti u dublju posudu koju ste premazali sa malo ulja
  • Testo namazati uljem sa svih strana prekriti providnom folijom i ostaviti 1h na toplom mestu
  • Na pobrasnjenoj dasci izruciti testo i podeliti na 2 dela
  • Svaki deo premesiti i formirati u obliku lopte
  • Ako koristite veliki pleh premazati ga uljem i staviti oba testa na pleh tako da napravite razmak oko 12cm
  • U suprotnom testo stavite na 2 manja pleha (prethodno premazana uljem)
  • Prekriti providnom folijom i ostaviti 1h na toplom mestu
  • Testo premazati razmucenim jajetom
  • Ostrim nozem izrezati 3-4 crte, dubine 2cm
  • Posuti preostalim kimom i peci na 200°C
  • Ako koristite veci pleh i pecete obe pogace odjednom peci 45-60 minuta
  • Ja sam koristila manje plehove i pekla sam iz 2 puta 25-30 minuta

img_0781img_0785img_0788

Publicités

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s