Knedle sa sljivama

IMG_2389

Proslog week-end-a smo se sladili ovim neodoljivo mirisnim i izuzetno ukusnim knedlama. Karakteristicne su po tome sto se testo priprema sa kuvanim krompirom i pune sljivama. Medjutim kada nije sezona sljiva, mozete iskoristiti i neko drugo voce poput malina, kajsija i sl. Kuvano testo se uvalja u przene prezle koje smo pomesali sa secerom i cimetom. Mogu se sluziti tople ili hladne

IMG_2374

Potrebno:

-1 kg krompire (800 gr kuvanog)
-1 kasicica soli
-50 gr omeksalog putera
-1 jaje + 1 zumance
-300 gr ostrog brasna + za posipanje

-250 gr prezli
-50 gr putera
-150 gr smedjeg secera
-1 kasicica cimeta
-20-ak sljiva (ukloniti kosticu)

Priprema:

  • Pre svega pripremiti prezle tako sto cete u vecem tiganju otopiti puter, a zatim dodati prezle i prziti par minuta dok ne porumene
  • Skloniti sa sporeta pa dodati secer i cimet i sve zajedno izmesati i ostaviti sa strane da se prohladi
  • Skuvati krompir sa ljuskom u slanoj vodi dok ne omeksa (oko 1h)
  • Ostaviti da se prohladi, a zatim ga oljustiti i odmeriti 800 gr
  • Krompir dobro ispasirati u pire
  • Dodati 1 kasicicu soli, jaje i zumance i oko 200 gr brasna
  • Zamesiti testo, a zatim postepeno dodavati preostalih 100 gr brasna
  • Testo ce biti malo lepljivo sto je sasvim normalno
  • Testo podeliti na 2 dela
  • Uzeti prvi deo pa ga na dobro pobrasnjenoj dasci rastanjiti u obliku pravougaonika debljine 7-10mm
  • Zatim ga iseci na 10 jednakih delova (tj. 10 manjih pravougaonika)
  • Na svaki pravougaonik staviti po 1 slivu i formirati oblik loptice
  • Loptice redjati na tanjir koji ste prekrili papirom za pecenje
  • Postupak ponoviti sa drugim delom testa
  • Uzeti vecu serpu i napuniti je vodom do 2/3
  • Staviti 7-10 kuglica (u zavisnosti od velicine serpe) i kuvati dok kuglice ne isplivaju na povrsinu (oko 10mn)
  • Nakon toga nastaviti sa kuvanjem jos 10-ak minuta, a onda resetkastom kasikom vaditi jednu po jednu knedlu i spustiti ih u tanjir sa prezlama
  • Dok su jos vruce knedle dobro uvaljati u prezle, a zatim ih redjati na cist tanjir
  • Postupak ponovoti sa preostalim knedlama
  • Ostaviti ih da se prohlade, a onda sluziti

Napomena:

  • Ako ste u neoumici koji krompir da koristite, najbolje je izabrati beli krompir koji sadrzi vise skroba
  • Krompir je najbolje kuvati u ljusci, a zatim ga oljustiti dok je jos mlak i ispasirati
  • Testo ce verovatno biti malo lepljivo, sto je sasvim normalno, pa je zato potrebno radnu povrsinu dobro posuti brasnom kako bi ste lakse rastanjili testo
  • Da bi Vam knedle uspele predlazem da pogledate i par saveta Kod Natalije na blogu Mystic cakes
  • Meni se posebno dopala ova ideja sa dodatkom cimeta, koji sam umesala direktno u prezle

IMG_2388IMG_2375IMG_2380

Publicités

Répondre

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l'aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s