Tart od jagoda

Prhka korica sa dodatkom badema, poslastičarski krem od vanile prekriven svežim sezonskim jagodama

Potrebno:

Za 8 manjih tartića ili 1 veliki tart 22-24cm)

•120 gr omekšalog maslaca

•80 gr šećera u prahu

•pola kašičice ekstrakta vanile

•prstohvat soli

•1 jaje

•30 gr mlevenih badema

•200 gr mekog brašna

Nadev- poslastičarska krema:

•250 ml mleka

•50 gr šećera

•2 žumanceta

•25 gr gustina

•10 gr putera

•1 kašičica ekstrakta vanile

•500 gr jagoda

Priprema:

  • Umutiti puter sa šećerom u prahu, prstohvatom soli i vanilom.
  • Dodati jaje, mlevene bademe i brašno pa zamesiti glatko testo
  • Formirati u obliku diska, uviti u providnu foliju i staviti u frižider 2h.
  • Nakon toga testo rastanjiti na pobrašnjenoj dasci u obliku kruga debljine 3 mm, staviti testo u kalup za tart ( ili izrezati 8 mini tartića) pa kalup sa testom ostaviti u frižider 30 minuta.
  • Nakon 30 minuta odrezati višak testa koji prelazi preko ivice tarta i peći na 160C oko 30 minuta
  • Za to vreme skuvati fil:
  • Mleko pomešati sa 25 gr šećera, vanilom i staviti na šporet da provri
  • Žumanca umutiti sa preostalih 25 gr šećera i gustinom, pa preliti provrelim mlekom
  • Vratiti sve zajedno u šerpu i kuvati par minuta da se fil stegne
  • Skloniti sa šporeta, dodati puter i prekriti providnom folijom da se fil ohladi
  • Ohlađeni fil izmiksati mikserom par sekundi pa premazati pečenu i ohlađenu koru tarta
  • Jagode iseći na željene komade, poređati preko fila i služiti

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s