Uskršnja pogača

Ovu pogaču sam spremala za Uskrs, ali složićete se samnom da izgleda toliko dekorativno da je možete pripremati za bilo koji drugi praznik ili neku svečanu priliku. Recept je sa Youtube kanala Aurora recepti.

Potrebno:

-250 ml mlakog mleka

-8 gr suvog kvasca ili 24 gr svežeg

-1 kašičica šećera

-kašičica soli

-650 gr brašna

-2 jajeta

-3 kašike ulja

-1 kašika sirćeta

-2 kašike kiselog mleka ili pavlake

-malo putera za premazivanje

-1 žumance

-1 kašika mleka

-malo susama

Priprema:

  • U mlako mleko izdrobiti kvasac, dodati kašičicu šećera i kašičicu brašna i ostaviti 10-ak minuta da odstoji na sobnoj temperaturi
  • U posudu sipati brašno, dodati nadošli kvasac, sol, ulje, sirće, kiselo mleko i oba jajeta
  • Zamesiti glatko testo i ostaviti na sobnoj temperaturi da naraste oko 1h30
  • Nakon toga na pobrašnjenoj radnoj dasci premesiti testo i podeliti ga na 2 jednaka dela
  • Prvi deo podeliti na 7 jednakih parčica, od kojih ćete 2 ostaviti sa strane (za kraj), a od preostalih 5 oblikovati male loptice
  • Drugi deo podeliti na 8 jednakih delova oblikovati male loptice, prekriti krpom i ostaviti na sobnoj temperaturi
  • Prvo ćemo oblikovati onih 5 loptica
  • Na pobrašnjenoj radnoj dasci svaku lopticu rastanjiti u obliku kruga prečnika 17-18 cm
  • Prvih 4 premazati otopljenim puterom i poređati jednu na drugu, a posladnji peti krug se ne premazuje
  • Ređati na papir za pečenje (prethodno iseći papir u obliku kruga tj. tepsije 24-26 cm)
  • Testo rastanjiti blago oklagijom a zatim zaseći 8 jednakih trouglića (nemojte seći do kraja već ostaviti oko 1-2 cm)
  • Trougliće razlistati pojedinačno prebacujući unazad a zatim podvući ispod kruga
  • Sada uzeti onih 8 loptica i svaku pojedinačno rastanjiti u ovalni oblik
  • Jednu polovinu razvučenog testa tj. ovala raseći na paralelne trakice, ali ne seći testo do kraja
  • Drugu polovinu premazati otopljenim puterom
  • Uviti testo poput malog rolata krenuvši od one strane koju niste isekli na trakice
  • Rolatić saviti u polukrug i ređati oko latica na papir
  • Na kraju uzeti ona 2 dela koja smo odvojili na početku
  • Rastanjiti ih u obliku kruga
  • Prvi krug premazati otopljenim puterom pa preko njega staviti drugi deo
  • Iseći na 8 jednakih trouglića
  • Svaki trouglić spojiti prstima sa donje (šire) strane da dobijete oblik listića
  • Poređati ih u centru pogače da dobije izgled latice
  • Tankom iglom ili čačkalicom pritisnuti na sredini svake latice da se lepo otvori
  • Ostaviti da naraste 10-ak minuta
  • Premazati razmućenim žumancetom sa malo mleka, posuti susasom i peći na 180°C 40-45 minuta


Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s