Fenomenalni keksici od ovsenih pahuljica i dzema od kajsija idealni za predstojece praznike.
Potrebno:
(izvor recepta)
-100 gr putera sobne temperature
-60 gr smedjeg secera
-1 kesica vanilin secera
-120 gr brasna
-1/2 kasicice praska za pecivo
-prstohvat soli
-60 gr ovsenih pahuljica
-dzem od kajsija
Priprema:
- Umutiti puter i secer tako da smesa bude homogena
- Dodati brasno, prasak za pecivo i sol
- Na kraju dodati ovsene pahuljice i oblikovati testo u obliku lopte
- Uzeti mali deo testa i oblikovati lopticu velicine oraha
- Dlanovima spljostiti lopticu u obliku diska, pa u sredini napraviti malo udubljenje
- Redjati u pleh koji ste oblozili papirom za pecenje tako da napravite mali razmak izmedju keksica
- U svako udubljenje sipati po 1/2 kasicice dzema od kajsija i peci na 180°C, 12-15 minuta
- Keksice cuvati na suvom mestu u hermeticki zatvorenoj kutiji
Napomena:
Keksici se pripremaju bez jaja, tako da puter mozete zameniti posnim margarinom i dobicete fenomenalnu poslasticu idealnu za vreme posta.
U original receptu se koristi dzem od smokvi, ali posto sam pri ruci imala samo dzem od kajsija, odlicno je posluzio kao zamena.