Pre par dana u Insta story-ju sam podelila sa vama jedno fenomenalno otkrice. Zapravo u knjizari sam naisla na knjigu grckih vegetarijanskih jela „La cuisine grecque végétarienne“ i verujte mi da bih sve, ma bas sve isprobala iz te knjige.
Jedan od isprobanih recepta iz pomenute knjige je i kolac sa smokvama koji sam objavila ne tako davno, a u pripremi je jos mnogo, mnogo toga.
Potrebno:
-8 vecih paprika
-150 gr orzo paste
-4 kasike ulja
-1 crni luk
-2 glavice belog luka
-100 gr spanaca
-1 limun (sok i korica)
-50 gr suvog paradajza (bez ulja)
-80 gr fete
-slatka paprika
-malo suvog vlasca, persuna
so, biber
Priprema:
- Paprike iseci na pola, ocistiti od semenki i poredjati u pleh tako da isecena strana bude okrenuta na gore
- Poprskati paprike sa 2 kasike ulja, dodati so i biber pa peci na 200°C 20-25 minuta
- U medjuvremenu skuvati orzo pastu u slanoj vodi (prema uputstvu sa pakovanja), procediti i ostaviti sa strane
- U vecoj posudi (ili tiganju) sipati 2 kasike ulja, dodati sitno iseckan crni i beli luk pa proprziti na tihoj vatri 7-8 minuta da omeksa
- Dodati listove spanaca i prziti jos minut-dva
- Pomeriti sa sporeta, pa dodati orzo pastu, sok i koricu limuna, sitno iseckan suvi paradajz, fetu i zacine
- Ovom smesom puniti paprike, vratiti par minuta u sporet da se zapeku,a zatim sluziti