
Klasična baklava sa orasima, obogaćena suvim brusnicama, bila je neizostavni deo na našoj Badnjoj večeri.

Potrebno:
-1 pakovanje kora za baklavu (oko 450 gr)
-450 gr mlevenih oraha
-200 gr suvih brusnica
-200 ml ulja
Sirup:
-600 ml vode
-300 gr šećera
-iscedjen sok od 1 limuna
Priprema:
- Uzeti jednu koru i premazati je uljem
- Preko nje staviti drugu koru, premazati je uljem pa rasporediti po celoj kori mlevene orahe
- Preko oraha rasporediti nekoliko suvih brusnica
- Uzeti deblju iglu (za heklanje) staviti na dnu kore (po duzini) pa polako uvijati koru u obliku rolata
- Uvijenu koru skupiti malo sa obe strane (tako da bude malo naborana), pa izvaditi pažljivo iglu i staviti u četvrtastu pravougaonu posudu koju ste premazali sa malo ulja
- Postupak ponoviti sa preostalim korama a zatim oštrim nožem iseći složene kore po dužini na 4-6 jednakih delova (u zavisnosti da li želite manje ili veće parčiće)
- Peći na 200°C oko 30 minuta
- Dok se pita peče skuvati sirup
- Pomešati vodu, šećer i sok od limuna pa staviti na šporet da provri
- Kada provri nastaviti sa kuvanjem 10-ak minuta a zatim skloniti sa strane da se malo prohladi
- Pečenu pitu izvaditi iz rerne, pa dok je još vruća preliti je toplim sirupom
- Ostaviti sa strane da se prohladi a zatim služiti
–