Posna baklava sa orasima i brusnicama

Klasična baklava sa orasima, obogaćena suvim brusnicama, bila je neizostavni deo na našoj Badnjoj večeri.

Potrebno:

-1 pakovanje kora za baklavu (oko 450 gr)

-450 gr mlevenih oraha

-200 gr suvih brusnica

-200 ml ulja

Sirup:

-600 ml vode

-300 gr šećera

-iscedjen sok od 1 limuna

Priprema:

  • Uzeti jednu koru i premazati je uljem
  • Preko nje staviti drugu koru, premazati je uljem pa rasporediti po celoj kori mlevene orahe
  • Preko oraha rasporediti nekoliko suvih brusnica
  • Uzeti deblju iglu (za heklanje) staviti na dnu kore (po duzini) pa polako uvijati koru u obliku rolata
  • Uvijenu koru skupiti malo sa obe strane (tako da bude malo naborana), pa izvaditi pažljivo iglu i staviti u četvrtastu pravougaonu posudu koju ste premazali sa malo ulja
  • Postupak ponoviti sa preostalim korama a zatim oštrim nožem iseći složene kore po dužini na 4-6 jednakih delova (u zavisnosti da li želite manje ili veće parčiće)
  • Peći na 200°C oko 30 minuta
  • Dok se pita peče skuvati sirup
  • Pomešati vodu, šećer i sok od limuna pa staviti na šporet da provri
  • Kada provri nastaviti sa kuvanjem 10-ak minuta a zatim skloniti sa strane da se malo prohladi
  • Pečenu pitu izvaditi iz rerne, pa dok je još vruća preliti je toplim sirupom
  • Ostaviti sa strane da se prohladi a zatim služiti


Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s